Мексика: Історія мексиканської кухні

Мексиканська національна кухня, багато рецептів якої прийшли з давніх-давен, була включена до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО на міжнародній конференції ООН у Кенії в листопаді 2010 року.

Історія мексиканської кухні бере початок у традиціях індіанців, які жили на материку до іспанської колонізації. В основу сучасних рецептів увійшли продукти, що вирощували майя. Це кукурудза, бобові, баштанні культури, перець. Овочі ацтеки доповнювали джерелами тваринних білків: креветками, комахами, м'ясом птиці.

Історія та традиції мексиканської кухні

Після нашестя конкістадорів у країні з'явилися нові види м'яса: яловичина, свинина та баранина. З Європи до Мексики прийшли вино, оцет та сир. В основу страв мексиканської кухні покладено традиції харчування кількох континентів. Звідси родом незвичайний колорит рецептів, завдяки якому їх цінують у всьому світі. Овочі та фрукти, які активно використовуються у свіжому та тушкованому вигляді, роблять кухню мексиканського народу багатою на вітаміни та мінерали, а наявність гострих та солодких соусів, з якими подають більшість продуктів — пряний та соковитий. Основа основ - кукурудзяні коржики

Кукурудзяні коржики

Крім традиційних тортильяс з кукурудзяного борошна в Мексиці подають інші види коржів. У їх числі соковиті такос і буріто та їх різновиди: чимічанга та енчіладос. У коржики загортають різні інгредієнти: м'ясо, фарш, овочі, сир, прянощі. Перед подачею на стіл мексиканці щедро присмачують коржики соусами: сальсою, табаско та лечо.

Перші страви — гостріші за нікуди 
Головна особливість мексиканської кухні – гострота – найяскравіше виражена в супах. Європейці пробують їх уперше з великою обережністю. Із незвички можна отримати справжній гастрономічний шок. Ось кілька рецептів.

Сопа де Себолья

Сопа де Себол. Гострий цибульний суп на курячому бульйоні з вершками, борошном, сиром, яйцями та вершковим маслом.
Сопа де тортілья. Пряний суп з томатами, чорним перцем, кінзою та смаженою цибулею. Перед сервіруванням у бульйон кладуть тертий сир та шматочки тортильї, а також авокадо.
Сопа де веракрус. Мексиканське перше блюдо з риби з додаванням томатів, кукурудзи, часнику та чилі. Ситну юшку прикрашають свіжою зеленню.
Другі страви з пекучим перцем. Мексиканці вважають, що найкраща друга страва — гарячий коржик з ароматною начинкою. Тому цей інгредієнт завжди є на столі. А до нього додають закуски.
 

Чилі кон карне

Чили кон карне. Квасоля, тушкована з м'ясом та цибулею в томатному соусі. Окрасою цього продукту стають какао та лайм.
Гуакамоле. Традиційне блюдо з томатів, авокадо, цибулі, кінзи, лайма та чилі з додаванням скибочок груш та яблук або стиглого винограду.
Кесаділля. Куряче м'ясо, тушковане з баклажанами та томатами. Яскравість продукту надають гострий перець і соковита зелень.

Освіжаючі напої та алкоголь

З рисового борошна роблять освіжаючу орчату, яка за кольором та ароматом схожа на молоко. Також мексиканці п'ють свіжі соки, є серед них і екзотичні на кшталт тамаринда чорного кольору. Холодний чай хамайка із суцвіть рослин п'ють у спеку.

Мексиканська текіла

Найвідоміший у країні алкоголь — мексиканська текіла. У всьому світі її завзято називають кактусовою горілкою, тим часом роблять її з блакитної агави. Цікаво, що саме європейці вигадали пити текілу з лимоном та сіллю. У Мексиці цієї традиції немає. Популярні в країні та різні види пива. Челаду подають із соком лимона та сіллю, а мічеладу – з чилі.